Retraite 23 – 26 mei 2024

Het leven is vaak een afwisseling van er soepel door heen glijden en lichte tot stevige botsingen. Gebeurtenissen in relaties, werk en de gewone dagelijkse bezigheden kunnen aanleiding geven tot vragen, tot langdurige onrust en zelfs tot heftige emoties. Existentiële vragen over wie je bent of over wat een zinvol leven is kunnen je flink bezighouden en zelfs sporen achterlaten in je dagelijkse beleving van wat er is. Je ervaart de dag anders als je je licht voelt, of zwaar.

Wegkijken of verdoven door gemaakte vrolijkheid, volle agenda’s of een innige relatie met FaceBook/Instagram, TV en mobiel kunnen tijdelijk verlichting geven, maar geven geen duurzame oplossingen.  Er wordt immers niets doorzien of opgelost.  Je wordt alleen afgeleid. Het is aan jou en alleen aan jou om te leven wie je wilt zijn. En in het moment vindt je het enige leven wat er is. Gisteren is een herinnering in het nu en morgen is een verhaal in het nu. Er is alleen maar nu. Deze retraite koppelt je even los van je dagelijkse patronen, waardoor ruimte ontstaat voor inzichten die je dichter brengen bij je ware zelf.

Gedachtengoed

Bijzonder woord omdat een belangrijk deel van het aanbod gaat over het doorzien van je gedachten, over zien dat jij niet jouw gedachten bent. Er zijn meerdere stromingen van waaruit ik je graag meeneem deze dagen.

Non-dualiteit gaat over de eenheid en eenheid is nu eenmaal inclusief. Alles is één. Er is dus geen alles, er is alleen dit. Je afgescheiden voelen van wat er is is een belangrijke bron voor ongemak en lijden. Door neurowetenschap en kennis over programmatie weten we meer over hoe het komt dat de mind ons de hele dag voert met gebabbel en waarom bepaalde overtuigingen en gedachten zo dominant aanwezig zijn. Mindfulness of misschien beter Mindstillnes is de Westerse variant van 2500 jaar oude Boeddhistische tradities die erop gericht zijn de mind stiller te krijgen. Om de aandacht terug te brengen naar het Nu. Ons idee dat we leven langs een tijdlijn is een illusie die de mind ons verkoopt. Er kan immers alleen maar Nu zijn. Aangezien angst en verlangen, de basis voor lijden, altijd gaat over verleden en toekomst is het zien dat er alleen Nu is op zich al een zeer rustgevend inzicht. De mind houdt zich veel bezig met iets willen wat er niet is en iets wegwillen wat er wel is. Ten diepste inzien dat er alleen maar kan zijn wat er nu is zorgt ook voor het loskomen van het idee dat het anders zou moeten zijn. Weerstand gaat over in stilte.

Waarom deze retraite?

Stilte is helend en een geweldig instrument voor onderzoek. Wat komt er boven als je helemaal niets hoeft?

Er zijn vele redenen om aan een retraite deel te nemen, van even pauze en vertragen tot verdiepende aandacht voor jezelf.

De beleving tijdens en na een retraite als deze kan resoneren met wie je werkelijk bent en dat draagt bij aan ontwaken. In de ontwaakte staat ben je je bewust van de éénheid en binnen die éénheid ervaar je het verhaal van jouw identiteit. Je leeft als ‘ik’ gewoon verder maar tegelijkertijd is er een perspectief dat jij dat niet bent. Als die identificatie met het ego wordt losgelaten komt als vanzelf alle drama die het ego met zich meebrengt meer op afstand te staan.

Middels een combinatie van begrip en ervaren zal de wijsheid die we al in ons hebben meer ruimte krijgen. Deze wijsheid is van andere orde dan de semi-ratio teksten die gedachten ons voorschotelen. Het gaat dus niet om een analyse (mind) maar om herkenning. De teksten van de mind worden doorzien en ontmanteld waarmee jouw werkelijke zijn herkend en erkend wordt. Dat wat waar is blijft als vanzelf over. Het is geen logische gevolgtrekking, het is wat zichtbaar wordt als de ruis van gedachten verdwijnt. Het is de ervaring die overblijft als de vragen niet meer opdoemen.

Onze samenleving is geheel ingericht op vorm en tijd en we moeten van alles. We handelen in patronen die een bepaalde gedachtenstroom in stand houdt. Natuurlijk kun je op zo’n dag een hoofdstuk lezen of een satsang op YouTube volgen. Inzicht kan zich dan ook laten zien, en dan zegt de mind dat je iets anders moet doen, dat je nu wel lang genoeg heb zitten kijken, je mobiel roept om aandacht, je mind zegt dat je iets niet moet vergeten. En je bent weer helemaal in het rad van een geprogrammeerd bestaan met een mooie herinnering aan het boek of het filmpje.

Hier ligt de kracht van een retraite. Een aantal dagen aaneengeschakeld met gelijkgestemde mensen zijn, in een veilige omgeving, omringd door natuur en rust, houdt je even weg bij al die triggers die je verleiden aandacht aan je ‘verantwoordelijkheden’ te schenken. De retraite geeft toegang tot het gebied voorbij het denken en begrijpen. Een gebied waar werkelijke transformatie kan plaatsvinden, zonder dat de dagelijkse patronen hun kans grijpen om de regie weer terug te pakken.

Voorkennis

Mooi om dit maar direct op te ruimen. Voorkennis bestaat niet als het gaat om inzicht. Non-dualiteit is geen cursus met leergangen. Elk leven heeft een eigen verhaal en een vergelijk maken over wel of niet verder zijn is onzin. Het gaat hier dus niet over kennis, maar over het doorzien, of beter het opruimen van de vele misvattingen waarmee wij ons leven doen. Het is een persoonlijk proces waar kennis bij kan helpen. Maar kennisvergaring is geen doel op zich. Onbevangen en niets weten ligt dichter bij de waarheid dan veel kennis. In een van de satsangs kwam een jongeman van 18 jaar langs die gewoon eens wilde weten waar non-dualiteit nu eigenlijk over ging. Geen enkele ‘kennis’ op dit onderwerp en hij stelde de mooiste vragen en gaf waardevolle reacties. Je kunt zeggen ‘niet gehinderd door kennis’. Deze lezingen gaan over persoonlijk onderzoek naar dat wat je ten diepste al weet, maar bedolven is onder overtuigingen die je van die waarheid afhouden. De satsangs en retraites faciliteren jouw persoonlijke onderzoek. Dus nee, voorkennis is niet nodig. Een open nieuwsgierigheid is een mooie houding bij de wens tot nieuwe inzichten te komen.

Locatie

We verblijven in een prachtige accommodatie in het oosten van Nederland, midden in de natuur van de Holterberg. Het is er stil, het enige geluid komt van de natuur. Je treft er een sfeer van schoonheid, lichtheid, ruimte en rust. Je kunt op het terrein parkeren. Op verzoek kun je opgehaald worden van het nabijgelegen station. Alle ruimtes bevinden zich in het hoofdhuis en de overwegend tweepersoons slaapkamers vindt je in het geschakelde achterhuis.   

De kosten

De kosten bedragen € 390,= all-in. Eventueel is gespreide betaling mogelijk. .

Je kunt je opgeven door een berichtje aan  rob@zijnproeverij.nl.

Aanmelden

Het aanmelden is van belang voor de reservering van het huis en andere logistiek. Graag aanmelden voor 15 maart 2024.

Je kunt je opgeven door een berichtje aan  rob@zijnproeverij.nl.

Aantal deelnemers

Het minimum voor deze week is 8 deelnemers, maximaal 12. Hiermee kan ik voor de deelnemers zowel persoonlijke ruimte als aandacht realiseren.

Contact

Contact opnemen als er nog vragen zijn kan altijd.

Informatie:  Rob Weteling  –  rob@zijnproeverij.nl –  06 53 316 254

Enkele impressies

Prachtige omgeving. Het gebouw ligt tegen de Holterberg. 

Sessieruimte (kussentje of stoel naar keuze).

Direct naast sessieruimte een zitje met uitzicht op Holterberg.

Steeds in contact met de natuur.

De zitruimte.